July 31, 2011

Welcome Ramadhan Al-Mubarak


Wishing you
Happy Ramadhan Al-Mubarak!!
Semoga Ramadhan kali ini akan membawa seribu satu makna untuk kita semua!
Dan terus membawa kita kebahagiaan dan rahmat-Nya.

Bagi sesiapa yang tak habis ganti tu.
Hehe. Pepandailah ye.
*bangga dah habis ganti :)


Selamat berpuasa semua!!
Jangan ponteng!!


July 17, 2011

Recipe: Oreo Cheesecake


Assalamualaikum.

Korang pernah tak terfikir macam mengigil tangan keluar duit beli cheesecake dekat Secret Recipes? Well, I ngaku kekadang tu mengigil gak nak beli. Sedap memang sedap tapi kalau ko tak ada duit. Sedap mata memandang jek. Tapi no worries! Ni ada solution untuk peminat cheesecake! Korang boleh buat sendiri and untuk seminggu dua korang boleh breakfast hari-hari dengan cheesecake macam saya ^.^

Sebelum memulakan langkah kita. Harus ada F&N Oren untuk minum-minum ^_^.


Gather on all the ingredients on the table.

Base: 3 batang biskut oreo
250g butter (melt)
Cake: 500g cream cheese
1 small box of whipping cream
2 teaspoons of lemon juice
3 teaspoons of gelatin (dissolved with 1/4 cup of water)
1 cup of castor sugar
1 cup of Oreo crumbs (depends)
Topping: 1 bar of baking chocolate
1/2 butter
or
Oreo crumbs (sprinkle)


How:

Base:
- pisahkan Oreo cream dari biskut dia. Only the bare biscuit are only needed for the base.
- crush the biscuit guna batu lesung then mix it with the melted butter.
- then lastly korang press the mixed butter Oreo firmly in the springform pan. Tekan kuat-kuat tau! Sebelum tu korang placekan aluminium foil dalam springform pan tu supaya nanti nak keluarkan senang. Then chillkan for 30minutes.

Complete cake batter.

For the cake:
- beat cream cheese sampai nampak lembut then masukkan gelatin, lemon juice,whipping cream and castor sugar sampai sebati. Kalau ada lebih Oreo crumbs tu masukkanlah sekali.
- then korang tuangkan dia atas base Oreo tadi and ratakan. Chillkan untuk 3 jam dan pastikan suhu fridge korang tu maximum. Tak macam aku. Seharian tunggu kek keras tak keras-keras sebab rupanya suhu fridge minimum (mak save electric). -_-"


Topping:
-meltkan butter dengan chocolate tadi and tuang atas cake setelah cheesecake nya keras. Atau korang ley tabur Oreo crumbs jek pun sedap :)


Sementara tunggu kek keras dalam fridge bolehlah ajar-ajar macam tuition.


TADAAA!!

Siap dah pun dan boleh makan. Lagi lama korang niarkan dalam fridge lagi dia sedap :)


July 9, 2011

To Do Lists


Assalamualaikum


Hari ni I dengan my mum bershopping sakanlah dekat Jusco (bersakanlah sangat). Actually my mum teman I pergi carik casual dress tapi sebab Mega Sale yang melampau. Sampai habis dress yang I dah marked minggu lepas. Adalah tinggal satu dua. Ada singkat, singkat bebenor. Ada yang labuh, labuh mop lantai. So I decide tak jadik beli dress tapi beli cardigan jek.


Then menapak ah pulak kat Harris beli buku nak dibaca. I belilah beberapa novel untuk dihabiskan dalam 2 minggu. Ceh. Boleh ke habiskan?

Ni antara novel yang I kena habiskan.


Besides, I tengah bercita-cita nak buat Chocolate Oreo Cheese. Tapi biasalah. Kalau nama cita-cita tu, takut tak tercapai jek. Hehe. Apa-apa pun bila I dah buat and menjadik. I give away the recipes untuk you all plak try ok? Ops! Ops! By the way, I just finished eating home made chicken chop :)


Tadaaa!! My brother made it. Super-delicious tau!


Yummy!!
Bye!!


July 7, 2011

Vaseline: Dry Lips Bestfriend




Assalamualaikum.

Kali I nak bagi sikit tip macam mana nak elak kulit kering or bibir kering. I got a quite sensitive skin so I tried to find the best for my skin. Jawapan dia senang jek. Vaseline! It have everything! Bibir boleh, kulit boleh, punggung baby pun boleh :) I got a problem with dry lips. Macam-macam jenama I try untuk lips yang kering. I have tried lip balm Mentholatum ah. Lip balm with colors ah.

Macam-macam tapi semuanya tak menjadi sampai one of my friend introduce me Vaseline. I tried Vaseline dia before I applied lipstick and you know what? Bibir I tak kering pun! Selalunya bila I pakai lipstick, bibir I akan kering teruk tapi dengan Vaseline tak langsung! Awesome kan?



See! I brought my Vaseline everywhere! My true lip's bestfriend. Selain Vaseline.

Vaseline keeps skin amazing :)


See? With Vaseline, no more dried lips :)


Visit Vaseline's web for more informations :)

His First Step



video

His first step yang buat kiteorang semua bahagia. At last, Haziq da boleh jalan. Even jalan setapak dua. Tak adalah tangan nak kebas-kebas bagai sebab angkat budak demuk ni.

Tapikan. Korang cuba tengok mata dia fokus kat mana masa tateh? Camera of course. Pantang nampak camera -_-"


video

Peace yooo!
From Haziq :)