September 9, 2010

DULU & SEKARANG

zaman 2020 semakin hampir..segalanya dah berubah..jap..apa pasal aku cakap macam ni..huh..ok..saja jek type entri kali ni..nak cerita kat korang yang dulu & sekarang banyak berubah..yelah..esok pun nak raya..so kita bercerita pasal raya ok?hehehe..
DULU
mak kite kite bangun awal pagi buat bising dekat dapur..kelentang kelentung..buat kuih bahulu ah..semprit ah..macam macam..memang best..sebab meriah dekat dapur buat kuih raya sama sama..
SEKARANG
mana ada lagi orang nak buat kuih raya..kalau ada pun berapa ketui jek..itupun sebab nak berjual..sekarang ni mak mak kite banyak beli jek kuih raya..jimat masa dan tenaga..hehe..

DULU
mak ayah sibuk pagi sebelum raya mengayam ketupat..beli daun ketupat..buat lemang..cari buluh kat hutan..itu kalau kat kampung ah..kalau kau duduk bandar..hutan mana nak cari buluh..huhu..
SEKARANG
ketupat segera nona kn ada :))

DULU
baju nak sedondon..kalau warna biru..hah!!dari bapak sampai anak bongsu semua biru..bila datang rumah orang..mak cakap kat bapak.."bapak aih..awak ada sewa boria ke?"
SEKARANG
warna warni..macam pelangi..sebab masing masing malu nak pakai sedondon dengan family..haha..takut dicop boria..

DULU
satu family beraya sama..malam raya memang meriah..main bunga api sama sama..memang best..pagi raya amik gambar bersama..
SEKARANG
mana ada lagi nak amik gambar bersama sebab masing masing beraya rumah mak mentua..so tak adalah complete satu family..sedihkan?

DULU
best! duit raya dapat banyak paling kurang RM50..wahaha..bangga..sebab kecik kecik ne pandai main duit -_-"
SEKARANG
sekarang..anak sedara dah melambak..so duit kurang lah ye budak budak..hahaha!!


memang berbeza dulu dan sekarang..tapi tak ada apa yang berubah selagi beraya dengan mak ayah kita..so..bagi yang ada lagi parents..hargailah mereka..sayangi mereka..jangan buat mereka sedih dengan perilaku kita..sebab merekalah yang menjaga kita sejak segumpal darah hingga sekarang..bagi yang sudah tiada..sedekahkanlah Al-Fatihah dan Yassin..semoga roh mereka dicucuri rahmat..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

2 comments:

Iskandar Zulkarnain said...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kpd Sheril dan Aizuddin serta keluarga.

mohon maaf zahir dan batin klu ad salah dan silap.

raya ni jgn mkn byk sgt..kan berat bdn terus naik...aizuddin terus xpndang..hahaha

Mademoiselle said...

hello! do check out my new blogshop at http://www.moisellemade.blogspot.com!